Начало > Новини > Съдържание

Модулна конструкция 101

Aug 28, 2019

1

Модулната къща Elsternwick в Мелбърн, Австралия е построена със стоманена рамка и структурни изолирани панели от Modscape. Къщата е завършена само за 3 седмици от момента, когато старата къща в имота е съборена за преместване.

Все още има много объркване по отношение на това каква модулна конструкция е. След като писах за сглобяемото строителство от доста години, чувам всички видове теории за модулното строителство. Мнозина смятат, че думата е синоним на самата сглобяема машина и често се бърка с произведени къщи, които отговарят на HUD кода, а не на Universal код и пристигат на колела на стоманено шаси.

Модулната конструкция всъщност е най-пълният тип сглобяеми конструкции. Кутиите или модулите се произвеждат във фабрика и се изпращат с камион с плоско легло до строителната площадка. Има богат набор от пълнота на кутиите. Някои хора поръчват просто празна кутия, която предпочитат да попълнят на място. Други кутии се поръчват почти в комплект с подови настилки, вградени врати, уреди и т.н.


2

Тази модулна къща в Сонома, Калифорния е проектирана и произведена от Connect Homes. Тази къща с 1600SF има много аспекти на зелено и енергоспестяване. Тази къща отне два месеца, за да построи фабриката и беше доставена 95%


Съществуват и различни начини за изграждане на модулните къщи. Някои са изградени с традиционно рамкиране, други са изградени с метална рамка, а други са изградени със структурни изолирани панели (SIP) .

Очевидно съм вярващ в модулното строителство, като много години съм писал за тях. Но има много причини за моето силно убеждение в този тип строителство. Само да гледате как се задава модулна къща е вълшебно. Една много мъглива сутрин преди години гледах как модулите се повдигат във въздуха с кран и се поставят на предварително зададена основа. До края на деня бяха зададени няколко модула и на следващата сутрин успях да се разходя из почти пълна къща. Това първоначално преживяване вдъхнови години на Prefabulous писане.

4

Модулната къща Cloverdale, CA, е проектирана от Chris Pardo / Design Elemental Architecture и е произведена и построена от Method Homes. Тази къща SF 1670 също е много енергийно ефективна и устойчива.

Едно от важните предимства на модулното строителство е скоростта на изграждане. В зависимост от размера, местоположението и сложността на къщата, тя може да бъде построена за много по-малко време, отколкото къща, изградена на място. Модулното строителство позволява строителството и работата на обекта да бъдат завършени едновременно, намалявайки общия график за завършване с цели 50%.

Монтажът е независим от времето, което повишава ефективността на работа и избягва повредени строителни материали. Модулите са изградени в защитена среда, която приютява материалите и също така предотвратява кражба на място.

Модулните къщи са по-екологични от сайтовете, изградени на място. Във фабрика има далеч по-малко отпадъци, отколкото на място. Просто погледнете самосвалите пред къщи, изградени на място с всички отсечки и отпадъци. Във фабриката се използват дървосечения за други къщи, а тел и гипсокартон се рециклират.

5
Модулната котедж Bayview е проектирана от Union Studio Architecture / Community Design и произведена от Keizer Homes. Това е една от 64 вили в тази общност в Денис Порт, Масачузетс.

Модулните къщи са по-ефективни и по-здрави. Тъй като модулните домове са построени във фабрика, материалите се съхраняват на закрито в контролирана среда, което елиминира риска от поява на мухъл, плесен, ръжда и слънце, които често могат да доведат до респираторни проблеми за бъдещите обитатели.

Друг проблем е гаранцията за къщата. Строителните къщи обикновено се предлагат с едногодишна гаранция, в сравнение с двугодишната или повече гаранция за модулни къщи.

Няколко модулни собственици на жилища, с които съм интервюирал, са изградили повече от една модулна къща. Те са били толкова доволни от процеса, че са построили втора или трета къща, когато нуждите им са се променили.

За повече информация относно модулното строителство, вижте уебсайта на Асоциацията на строителите на модулни жилища (MHBA) .3